• Kempenhulp Slide1
Bureau Belgische Zaken - Nieuwsbrief (augustus 2024)
gepubliceerd op 06-08-2024



Uitstel nieuwe pensioenkeuze bedrag ineens

In de toekomst is de bedoeling dat deelnemers aan een regeling voor bovenwettelijk pensioen (uit Nederland) een deel van hun pensioen als één bedrag kunnen laten uitbetalen. Deze mogelijkheid is opgenomen in de “Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen”. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat deelnemers deze optie al per 1 juli 2023 zouden krijgen. De nieuwe beoogde ingangsdatum van 1 januari 2025 is inmiddels ook niet meer haalbaar.

Voor sommige deelnemers kan een eenmalig bedrag aantrekkelijker zijn vlak na pensionering, dan een hogere uitkering in de jaren daarna. Met het vrijgekomen bedrag kunnen deelnemers bijvoorbeeld:

  • Schulden aflossen (zoals een hypotheek)
  • Reizen
  • Zorgvoorzieningen regelen
  • Eigen woning verbouwen


Grensoverschrijdend telewerken en toepasselijke socialezekerheidswetgeving

Werken op afstand of "telewerken" is sinds de Corona-pandemie voor veel werknemers normaal. Werken werknemers tijdelijk of blijvend in een ander EU-land dan het EU-vestigingsland van de werkgever? Dan kan dat gevolgen kan hebben voor de toepasselijke socialezekerheidswetgeving. Welk EU-land is bijvoorbeeld bevoegd voor premieheffing? Wij raden in België of Nederland gevestigde werkgevers aan om zich goed te informeren over de gevolgen van grensoverschrijdend telewerken.



Arbeidsongeschikt na werken in België: Welke opties om terug aan het werk te gaan?

Opnieuw aan het werk gaan kan ingewikkeld en intimiderend lijken voor werknemers die arbeidsongeschiktheid zijn. Daarom lanceerde RIZIV, een overheidsinstelling in België, een communicatiecampagne op sociale media. Werk is een tastbaar en belangrijk element dat een positieve bijdrage kan leveren aan het genezingsproces. Welke opties zijn er voor mensen in arbeidsongeschiktheid die terug aan het werk willen?



Studeren over de grens in België of Nederland: Waar rekening mee houden?

Woont u in België en gaat u komende studiejaar in Nederland studeren aan een instelling voor hoger over universitair onderwijs? Of woont u in Nederland en gaat u in België studeren? Zolang u niet gaat werken, blijft u onder de sociale zekerheid vallen van het land van herkomst. U bent voorafgaande aan uw studie meestal in dat land verplicht verzekerd voor medische zorg. Die verplichte verzekering kan doorlopen tijdens uw studie, zolang u niet in uw studieland gaat werken. Waar moet u verder rekening mee houden? Moet u zich bijvoorbeeld laten uitschrijven uit het bevolkingsregister van uw land van herkomst en inschrijven in het bevolkingsregister van het studieland? Bekijk onze leaflet over studeren in Nederland of studeren in België.

Woont u in Nederland en gaat u in Nederland studeren, maar gaat u net over de grens in België wonen omdat u geen studentenwoning in Nederland kan krijgen? Neem dan met ons contact op voor uitleg over de gevolgen van uw verhuizing naar België.



Zorgpremie aan CAK is per 1 juli 2024 verlaagd naar € 160,60 per maand

Wie in Nederland 6 maanden of langer geen zorgpremie aan zijn zorgverzekeraar betaalt, moet een "vervangende" zorgpremie betalen aan uitvoeringsorgaan CAK. Die zorgpremie is hoger dan de normale zorgpremie van de zorgverzekeraar. Als gevolg van een besluit van de Tweede Kamer, is de zorgpremie vanaf 1 juli 2024 verlaagd van € 175,20 per maand naar € 160,60 per maand.